Ziemia Kępińska

Prasa lokalna - Kępno i okolice

Reklama:

IV Festiwal Produktu Lokalnego

W niedzielę 21 września po raz szósty w Dworku w Ustroniu koło Opatowa odbył się Festiwal Produktu Lokalnego. Organizatorem jak co roku było Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Wrota Wielkopolski”. 

Przedsięwzięcie współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Funkcjonowanie lokalnej grupy działania nabywanie umiejętności i aktywizacja osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Festiwal obejmował: konkurs kulinarny, konkurs rękodzieła, pokaz kulinarny na żywo, targ produktu lokalnego i regionalnego oraz konkurs ubijania piany z białek dla włodarzy gmin powiatu kępińskiego. Dodatkową atrakcją były pokazy wykonania rękodzieła na żywo w formie warsztatów dla zainteresowanych. Uczestnicy mogli próbować swoich sił w ceramice, malarstwie, wyrobie kolczyków, witraży, zawieszek. W skład jury weszli: Krystyna Sikora, Wioletta Szkopek, Dagmara Quiskova, Karolina Borowczak, Krzysztof Zimny, Władysław Glanc. Podczas pracy komisji czas umilały lokalne zespoły ludowe. Na scenie zaprezentowali się: Rogaszanie z Rogaszyc, Słupianie ze Słupi pod Kępnem, Ale Babki z Bralina, Laskowiane z Gminy Trzcinica, Perzowianie z gminy Perzów, Harmonia z gminy Kępno oraz Orkiestra Dęta działająca przy OSP Słupia pod Kępnem pod batutą Antoniego Janaszewskiego. Program Festiwalu obejmowała również Akademia Gotowania na żywo, którą w tegorocznym Festiwalu prowadzili uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie. Ponadto na VI Festiwalu Produktu Lokalnego w ramach realizacji Projektu Współpracy pn. „Dziedzictwo Południowej Wielkopolski” wystawiła się grupa z terenu Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupa Działania. Na stoisku zaprzyjaźnionej LGD można było skosztować słynnych ostrzeszowskich pasztetów oraz domowego sera białego, wędlin i wielu innych przysmaków. Na tegorocznym festiwalu dodatkową atrakcją był występ Elżbiety Romanowskiej Jolki z serialu Ranczo który przyciągnął pod scenę osoby w każdym przedziale wiekowym. Podczas konkursów prowadzonych przez serialową Jolkę uczestnicy musieli wykazać się nie tylko wiedzą o serialu Ranczo ale też umiejętnościami tanecznymi i wokalnymi. W konkursie kulinarnym najwięcej potraw zgłoszono w kategorii III –Pieczywo, ciasta i desery a następnie w kategorii: I – Zupa bądź przystawka, IV – Napoje regionalne i II – Danie główne. Na stołach znalazło się wiele specjałów i smakołyków między innymi: zupa z dyni, powidła śliwkowe z miodem i orzechami, schab surowy ze świni złotnickiej, likier różany, kluski parowane, naleśniki, duszona pręga, pierogi, sok „czarny bez”, bigos królewski, pasztet z królika, wino głogowo – pietruszkowe, mus dyniowo – malinowy.  Po degustacji potraw można było podziwiać przepiękne rękodzieła wśród których znalazły się: biżuteria frywolitkowa, wazony jesienne, bransolety z wełny i papierowej wikliny, papieroplastyka, płaskorzeźby, wyroby świec woskowych i produktów z wosku pszczelego, serwetki szydełkowe. W ramach konkursów wyłoniono zwycięzców przyznając I, II, III nagrodę rzeczową oraz wyróżnienia w każdej z kategorii kulinarnych i rękodzielniczych. Komisja nagrodziła również uczestników w kategorii najlepiej udekorowany stół. Sponsorem nagród było Stowarzyszenie LGD „Wrota Wielkopolski”. Patronat honorowy nad VI Festiwalem Produktu Lokalnego objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego. W Ustroniu zostały również rozstrzygnięte następujące konkursy: „Aktywna wieś” oraz konkurs fotograficzny pt. „Dziedzictwo południowej wielkopolski” realizowany w ramach Projektu Współpracy.

VI Festiwalu przebiegł w bardzo przyjaznej atmosferze i wymarzonej na imprezę plenerową pogodzie. Stowarzyszenie LGD „Wrota Wielkopolski” już po raz szósty miało przyjemność gościć wyśmienite towarzystwo oraz rzesze miłośników kuchni tradycyjnej i lokalnej.

Poniżej prezentujemy wyniki konkursów:

WYNIKI KONKURSU KULINARNEGO

KATEGORIA I – ZUPA BĄDŹ PRZYSTAWKA

1. KGW Baranów – Krystyna Paprocka, Gmina Baranów – Zupa z dyni

2. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie, Gmina Kępno – Pasztet ze śliwkami

3. Katarzyna Szolc, Gmina Trzcinica – Serek wędzony

Wyróżnienie: Małgorzata Podeszwa, Gmina Mokrsko – Patison w zalewie słodko – kwaśnej

KATEGORIA II – DANIE GŁÓWNE

1. Rafał Nawrot, Gmina Łęka Opatowska – Duszona pręga

2. Marian Pacyna, Gmina Łęka Opatowska – Schab surowy ze świni złotnickiej

3. Wanda Wróbel, Gmina Łęka Opatowska – Parowane kluski i sos jagodowy

Wyróżnienie: Koło Emerytów i Rencistów w BaranowieHalina Szczepaniak, Gmina Baranów – Zapiekanka ziemniaczana

Wyróżnienie: Lucyna Mierzchała, Gmina Rychtal – Pieczeń warzywna

KATEGORIA III – PIECZYWO, CIASTA I DESERY

1. Cecylia Sikora, Gmina Kępno – Mus dyniowo – malinowy

2. Krystyna Gruszka, Gmina Baranów – Miód z mleczu

3. Irena Perlitius, Gmina Trzcinica – Ciasteczka orzechowe

Wyróżnienie: KGW Olszowa, Gmina Kępno – Ciasto śmietanowo – malinowe

KATEGORIA IV – NAPOJE REGIONALNE

1. Barbara Gabryś, Gmina Kępno – Napój gazowany z kwiatów czarnego bzu

2. Stowarzyszenie Gospodyń „Wójcin nad Prosną”, Gmina Łubnice – Napój miętowo – cytrynowo – miodowy

3. Grażyna Kruszelnicka, Gmina Perzów – Sok „Czarny bez”

Jury przyznało dodatkowe wyróżnienie dla:
Patrycji Stramowskiej, Gmina Łęka Opatowska za powidła śliwkowe z miodem i orzechami,

Agnieszki Hadryś, Gmina Łęka Opatowska za buraczki czerwone,

Cecylii Sikora, Gmina Kępno za półgęski wędzone

Rzeźnictwo – Wędliniarstwo Firma Maryniak, Gmina Rychtal za śniadanie wielkopolskie,

nagrody ufundowane przez firmę AVON.

WYNIKI KONKURSU NA NAJLEPSZE RĘKODZIEŁO

1. Joanna Kurczewska, Gmina Kępno – papieroplastyka „Kartka z motylem”

2. Małgorzata Grzeszkowiak, Gmina Kępno – Haftowana biżuteria

3. Mirosława Smiatacz, Gmina Trzcinica – Snutka wielkopolska – komplet serwetek

Wyróżnienie: Magdalena Wieczorek, Gmina Kępno – Obraz wykonany haftem – „Klucz do serca”

Wyróżnienie: Marzena Nowak, Gmina Kępno – decoupage na materiałach naturalnych

Wyróżnienie: Jaromir Talar, Gmina Trzcinica – Oryginalne wizytówki z wosku

WYNIKI KONKURSU NA NAJŁADNIEJ UDEKOROWANY STÓŁ:

WYRÓŻNIENIE: Renata Mikołajczyk, Gmina Trzcinica

WYRÓŻNIENIE: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie, Gmina Kępno

WYRÓŻNIENIE: Trzebień, Gmina Łęka Opatowska

festiwal-produktu-lokalnego-koronki festiwal-ustronie ustonie-festiwal festiwal-produktu-lokalnego festiwal-ustronie-2 festiwal-produktu-lokalnego-utronie festiwal-produktu-lokalnego-utronie-2 festiwal-produktu-lokalnego-konkurs

festiwal-ustronie-gotowanie

Opracowane na podstawie strony Gmina Łęka Opatowska

Reklama:

Nasza prasa obejmuje swym zasięgiem cały powiat kępiński (gminy: Baranów, Bralin, Kępno, Łęka Opatowska, Perzów, Rychtal i Trzcinica). W skład tej grupy mediów wchodzi dziennik - portal ziemiakepinska.pl i gazeta drukowana - czasopismo "Ziemia Kępińska".
Na terenie powiatu działają jeszcze inne lokalne media (innych wydawców): Kepnianie.pl, Twój Puls Tygodnia, Tygodnik Powiatowy, Radio Sud, Gazeta Bezpłatna Kurier Lokalny Powiatu Kępińskiego, Tygodnik Kępiński. Polecamy również zaprzyjaźnione forum Kympno.pl
Ziemia Kępińska © 2014
Frontier Theme
Przeczytaj poprzedni wpis:
Dziecięca Kraina - Kępno
Dziecięca Kraina otwarta

19 września na osiedlu Odrodzenia w Kępnie odbyło się uroczyste otwarcie nowego przedszkola. W Dziecięcej Krainie miejsce znalazło 50 przedszkolaków...

Zamknij